Сонцето на Земјата е бесконечен извор на енергија – најголемиот фузиран реактор во светот ќе биде изграден за пет години

На југот на Франција започна изградбата и монтажата на најголемиот фузионен реактор во светот, кој има потенцијал да ја отклучи

Прочитај повеќе

Првата снимена ѕвезда како Сонцето со две планети, секоја поголема од Јупитер

ТЕЛЕКСОПОТ (VLT) на Европската јужна опсерваторија (ЕСО) ја има направено првата фотографија во историјата на една млада ѕвезда која наликува

Прочитај повеќе

Спектакуларно – Најблиските фотографии од Сонцето досега направени

Досега се направени најблиските фотографии на Сонцето, на оддалеченост од околу 77 милиони километри, пишува Би-Би-Си. Најблиските снимки досега се

Прочитај повеќе

Астрономски настани што нѐ очекуваат во јули

Љубителите на астрономијата треба да бидат подготвени за јули затоа што во овој месец на небото ќе има што да

Прочитај повеќе

Надвор од сончевиот систем е откриена планета слична на нашата

Астрономите конечно го потврдија тоа што досега само се претпоставуваше – постоење на планета надвор од нашиот сончев систем која

Прочитај повеќе