Царовска на обука со директорите на средните стручни училишта: Со унапредување на стручното образование до квалитетен кадар и можност за вработување на младите

Обука за активностите кои треба да ги спроведат директорите на средните стручни училишта каде во новата учебна 2021/2022 година започнува

Прочитај повеќе

Царовска: Ги повикуваме средните стручни училишта и компаниите да се пријават на повикот за грантови на германската развојна банка

На средните стручни училишта и компаниите им стануваат достапни финансиски средства за опремување на работилници и лаборатории неопходни за реализирање

Прочитај повеќе

Царовска: Дури 85 % од компаниите се подготвени да примаат ученици на практична настава

Со директорите на средните стручни училишта и претставниците на реалниот сектор и на општините Кочани и Виница разговаравме за тоа

Прочитај повеќе

Заев и Царовска во Богданци за кампањата „Учи паметно, работи стручно“: Средното стручно образование обезбедува повисок квалитет на живот

Премиерот Зоран Заев денеска во Богданци беше гостин на дебатата која ја организираше Министерството за образование и наука со поддршка

Прочитај повеќе

Царовска: Го приближуваме средното стручно на потребите на компаниите, заедно креираме профили

Продолжуваат консултациите на Министерството за образование и наука со компаниите, стопанските комори и локалните самоуправи за потребата од отворање на

Прочитај повеќе

Царовска за Економски магазин: Низ дијалог со компаниите ќе ги утврдиме профилите кои ќе ги отвориме во стручните училишта од идната учебна година

Средните стручни училишта треба да бидат со отворени профили согласно потребите на пазарот на труд. Затоа заедно со стопанските комори

Прочитај повеќе