- Advertisement -
МакедонијаПравда

Албанците малку заинтересирани да пријавуваат проблеми до детската амбасада „Меѓаши“

274views

113 случаи на прекршување на правата на децата се пријавени преку СОС телефонот во детската амбасада „Меѓаши“. Тие се однесуваат на периодот декември 2018 – ноември 2019 година. Од овој број, 69% од пријави кои се однесуваат на забраната првачиња да се запишуваат во училиште ако немаат примено вакцина против мали сипаници. Од сите повици, 74 проценти се Македонци, 19% Роми, а само 4% се Албанци. Јорданка Черепналкова Трајкоска рече дека ова е показател дека мора нешто да се стори за СОС-линијата да ја доближат до сите други етнички заедници.

Извор: АлсатМ

Advertisement

Advertisement