Берлин го менува законодавството заради полесно добивање германско државјанство

Германската министерка за внатрешни работи Ненси Фасер  денеска претстави делови од нацрт-закон со кој треба да се олесни добивање германско државјанство, па така наместо со осум ќе може да се побара по пет односно три години легален престој.

– Наместо сегашните осум години, државјанство ќе може да се добие по пет годиони легален престој, а во случај на многу успешна интеграција и по три години, изјави таа пред германските новинари. Под многу успешна интеграција таа подразбира брзо учење германски јазик и добро вклопување во работниот или образовниот систем на државата.

„Нацрт законот е подготвен и испратен во надлежните миистерства за проверки“, соопшти денеска МВР на Германија. Деталите од законот веќе се договорени меѓу партиите од владејачката коалиција.

Според нацрт-законот, деца родени во Германија автоматски добиваат државјанство ако еден од родителите најмалку пет години легално престојува во Германија.