- Advertisement -
ЕкономијаИнтервјуаМакедонијаНовостиСветот на работникот

(ВИДЕО) Димитров: Платите на работниците автоматски ќе се зголемат преку попродуктивна опрема

Димитров: Платите на работниците - Работник
832views

Ексклузивно интервју на порталот Работник со Претседателот на Организацијата на работодавачи на Македонија Ангел Димитров, во кое тој зборува од аспект на работодавач, за тоа што е добар работник, за парадоксот „малата продуктивност ги урива платите, но од друга страна на потенцијалните канидати за работа приоритет им е висината на платата“. Тој одговара и на прашања поврзани со младите, во контекст на тоа што најчесто младите се вработени на договори на определено работно време, а со тоа се и најлесни за отпуштање, доколку работодавачот има потреба да се намали бројот на работници во одредената компанија, но и на други теми поврзани со пазарот на трудот.

„Ако имаме машина со која работникот наместо 10, ќе произведе 100 парчиња за еден час, тогаш автоматски може да се зголеми платата на работникот“, вели Димитров. 

Во продолжение погледнете го целосното интервју: