- Advertisement -
МакедонијаНовостиПравдаСветот на работникотСиндикат

(ВИДЕО) МВР ја загрозил безбедноста на учесниците на протестот на КСС

МВР ја загрозил безбедноста - Работник
760views

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) на ден 15.04.2021 година одржа мирен протест организиран со автомобили, заради почитување на мерките за заштита од ширење на заразата со Ковид-19 и заштита на здравјето на учесниците.

Но, иако протестот беше уредно најавен и уредно беше пријавена рутата и улиците и булеварите по кои ќе се движи поворката со автомобили, надлежните од Министерството за внатрешни работи постапија спротивно на одредбите од членовите 78, 79, 205 и 206 од Правилникот за начинот на вршење на полициските работи.

Advertisement

Имено, полицијата “намерно” неколкупати свесно и со намера и цел пропушташе возила од спротивната страна директно од страната на движење на возилата од протестот (крстосница Палома бјанка и др.) со цел мешање на возилата од двете насоки и намерно доведување до загрозување на личната сигурност и имотот на учесниците на самиот протест како и сигурноста на другите граѓани.

Оттука се гледа дека КСС им пречи на претставниците на Владата не само во рамки на социјалниот дијалог, за што и ја кочат нашата репрезентативност неразумно долго, односно скоро две години, туку КСС им пречи и кога ќе излезе на улица да го искаже револтот.

Advertisement
Advertisement

Во прилог на ова соопштение Ви доставуваме снимки од дрон кои го докажуваат погоренаведеното.

 

 

Advertisement