- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовости

Високите цени на брашното и маслото ќе останат до следната жетва

Високите цени на брашното и маслото - Работник
309views

Во последните два месеци цената на сончогледовото масло се зголеми за околу 30 проценти, брашното за 10 до 20 проценти, и добиточната храна за 20 до 30 проценти, додека има најави за зголемување на цените на месото и млечните производи заради зголемувањето на трошоците во регионот. и светот.

Порастот на цените на маслото, брашното и добиточната храна, што може да се рефлектира во повисоките цени на месото, млекото и јајцата, се должеше на зголемената светска побарувачка и намаленото производство на сончогледи, житарици и соја.

Advertisement

Високите цени на основните прехранбени производи може да се одржат до следната жетва, а какви ќе бидат потоа ќе зависи од количината на родот и побарувачката, велат од најголемата регионална берза на житни култури во Нови Сад. Цените се зголемуваат на целиот евроазиски и светски пазар.

Она што со сигурност може да доведе до пад на цената на сончогледовото масло е стабилизирање на светскиот пазар, а пред се во форма на поголемо производство. Повеќе за тоа ќе знаеме во август, кога започнува жетвата на ова маслодајно семе

Advertisement
Advertisement

Забележано преку бројки, кај најголемите производители на сончоглед има пад на производството (Аргентина, Русија, Турција, Украина и ЕУ), што резултираше минатогодишното светско производство да падне на 49,6 милиони тони од 54,6 милиони тони. Големата побарувачка за соја и падот на светските берзи, заедно со притисокот создаден од големите инвестициски фондови на берзата придонесоа за скок на цената на сојата. 

Таа наведува дека на пазарот влијаат многу фактори, дека е непредвидлив и дека не е можно со сигурност да се предвидат движењата на цените во иднина. Цените на пченката и маслодајното семе се веќе на исклучително високо ниво.

Русија, еден од најголемите светски производители, ќе воведе извозни давачки за сончогледово масло од 1 септември, додека од 1 јули ќе ги зголеми тарифите за извоз на жито од сончоглед.

Advertisement