- Advertisement -
ПравдаСветот на работникот

,,Гласен текстилец” нуди правни совети за работничките кои се родово дискриминирани на работното место

,,Гласен текстилец” - Работник
344views

Текстилните работнички и понатаму се соочуваат со многу проблеми коишто произлегуваат од родово базираната дискриминација на работното место, велат од здружението ,,Гласен текстилец”.

До нив најчесто пристигнувале претставки за прекршување на човековите и работничките права на жените oд текстилните фабрики, кои како што велат од здружението, се околу 80 проценти од вработените во текстилната индустрија во источниот регион.

Advertisement

,,Во склоп на тоа, детектиран е проблем кој е недоволно разговаран со нив, тие го сметаат за нормална појава, а тоа е кога жените одат на интервју за работа им се поставуваат прашања дали се мажени или не, потоа дали планираат во скоро време да бидат бремени, колку деца имаат и на која возраст се нивните деца, пишува Радио МОФ.

Целосниот текст прочитајте го тука

Advertisement
Advertisement

Advertisement