- Advertisement -
Занимливости

Директорот на Вибер за престанокот на соработката со Фејсбук: Ја почитуваме слободата на изразување, но постојат граници

Директорот на Вибер за престанокот на соработката со Фејсбук - Работник
276views

Вибер ја почитува слободата на изразување, но има некои ограничувања, кога употребената содржина е претерано насилна, ги навредува или повредува луѓето, вели извршниот директор на Ракутен Вибер на глобално ниво, Djamel Agaoua, објаснувајќи ги причините за сериозноста на деловниот однос помеѓу Вибер и Фејсбук.

Имено, една од водечките апликации за пораки и бесплатна комуникација во светот, компанијата Ракутен Вибер, пред околу три недели објави дека ги прекинува сите деловни односи со Фејсбук.

Advertisement

На прашањето што довело до тоа, Џамел вели дека тие достигнале точка по која политиките и вредностите на „Фејсбук“ веќе не биле компатибилни со политиките и вредностите на Вибер.

Фејсбук, додава тој, има различна политика, бидејќи тие веруваат дека секој има слобода да напише нешто на својата платформа, додека според Вибер, тоа во никој случај не може да биде целта на современото општество:

Advertisement
Advertisement

„Затоа решивме да ги разделиме сите деловни врски со таа компанија, бидејќи нашата визија за социјалната одговорност и важноста на Вибер е, во суштина, да ја блокираме содржината која може да биде претерано насилна или расистичка, бидејќи им штети на луѓето“.

Според него, Вибер е многу разновидна компанија во која се ангажирани луѓе од различна етничка и религиозна припадност, и тој вели дека некои од вработените биле повредени со одредената содржина.

Мислам дека тоа беше уште повеќе реакција кај нашите корисници, додава соговорникот Танјуг и посочува дека на овој начин стигнале до точката по која веќе не можеле да одржуваат никакви деловни врски со Фејсбук, затоа е донесена и одлуката за прекинување на соработката пред околу три недели.

Социјални мрежи – Работник

На прашањето какви чекори презеде Вибер и кои можат да бидат можните последици за Вибер и неговите корисници, тој рече дека има три последици од таа одлука.

  • Отстранета е апликацијата Facebook Connect од Viber, што значи дека корисниците кои претходно го користеле своето корисничко име и лозинка од Фејсбук за да се најават на вибер не можат повеќе да го сторат тоа.
  • најновите верзии на Вибер за оперативните системи Андроид и iOS сега не ја содржат синхронизацијата со Фејсбук, затоа што е отстранета
  • фотографиите од Фејсбук веќе нема да можат автоматски да се префрлаат во Вибер

Тоа се функциите што решивме да ги отстраниме, додаде Џамел.

„Ние, исто така, решивме да ги прекинеме сите трошоци за рекламирање на платформата„ Фејсбук “на неодредено време, а третата последица се однесува на платформата„ Гифи “, платформа со формат GIF што ја презеде Фејсбук пред неколку месеци. Одлучивме да го отстраниме и „Гифи“ ’како платформа за GIF содржина наменета за корисниците на Viber и ќе ја замениме со решенија од други партнери “.

Во таа смисла, Вибер веќе подолго време работи со Тенор од Гугл Груп, како и со локалните партнери во различни земји за да им обезбеди на корисниците GIF содржини што можат да ги користат при разговор.

Тој исто така посочува дека тие немаат ништо против корисниците на Фејсбук и дека она што е проблем е политиката на таа социјална мрежа.

„Всушност, ние немаме никакви несогласувања со вработените во Фејсбук, туку со јавно изразените ставови на лидерите на таа социјална мрежа, кои се целосно некомпатибилни со политиката на Вибер, тоа е единствената причина за нашата одлука“, заклучи Џамел.

Извор: Б92

Advertisement