- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Еве колку плата земаат работниците во странските компании во Македонија

Еве колку - Работник
464views

Новиот директор на Дирекцијата за технолошко-индустриски развојни зони, ТИРЗ, Јован Деспотовски, денеска откри многу интересен податок, а тој е дека платите на нашите работници кои работат во зоните се пониски од просечните плати на ниво на држава, а исто така и побавно растат во однос на просечните нето плати на другите граѓани во државава.

Дирекцијата се уште нема податоци за 2020 година, но има бројки за платите лани, во 2019 година. 

Тие говорат дека ако на ниво на држава лани просечната нето плата била 25.214 денари, онаа во зоните изнесувала 23.450 денари.

Повеќе на Фактор.мк