Ива и Рајна работат една од најтешките професии: Само 2 % од луѓето во светот ја извршуваат

Некои жени сонуваат да бидат успешни докторки, наставнички, балерини, новинарки или што и друго да им падне на памет… Но, оваа професија на многумина им е последна опција.

Кога велиме последна опцција, не мислиме во негативна смисла, напротив, за воодушување е.

Две млади девојки од Далмација, Ива Јурјевиќ и Рајна Дика Мичиќ работат како контролори на летови.

Основните вештини кои се бараат за оваа работе е брзо, јасно и опсежно комуницирање, брзо префрлување на вниманието, примање и реагирање на повеќе информации од различни извори, распределба на фокусот, пишува Slobodna Dalmacija.

Но, тука има уште многу „барања“. Кандидатите би требало да бидат одлучни личности, да можат да носат брзи и точни одлуки и да бараат решенија во вонредни ситуации, да имаат способност да меморираат голем број на податоци, особено нумерички, потоа, треба да имаат чувство на простор во три димензии во времето. да се снаоѓаат со бројки…

Понатаму, кандидатите мораат да бидат смирени и да имаат толеранција на стресот во ситуации кога владее голем притисок, да имаат исклучителен вид и слух…

О да, стрес секогаш има. Но додека работиш, кога си на фреквенција, едноставно не го чувствуваш. Не си свесен за него, бидејќи си фокусиран на решавање на евентуален проблем. Во тие моменти не размислуваме дали не боли глава или заб, дали е жешко или ладно; задачата ти е да ја завршиш работата мирно и да реагираш правилно во секунда. А потоа, кога ќе дојдеш дома, започнуваш да размислуваш за некои ситуации – раскажува Ива (29), со потекло од Џаково. 

Рајна вели дека често има непредвидливи ситуации.

И кога сето тоа што го имате пред себе фино го средувате во совршен ред и во еден момент мислите дека се е добро, се случува некоја глупост која одеднаш го бара целосното ваше внимание. Секако, се соочуваме и со ситуации каде мораме да донесеме одлука во секунди, бидејќи феноменално сме облечени за сите можни и невозможни ситуации, а секогаш тука се и колегите со кои се во постојан контакт. 

Особено напорни се летата кога има огромен број на летови кои бараат голем ангажман и внимание. Преку зима е малку полесно, но тоа не значи дека контролорите тогаш „спијат“. Тие месеци ги користат за обуки и учење, вежби, работа на симулатори и одење на антистрес терапија.

Фото: shutterstock.com