- Advertisement -
Наука

Истражување: Медот е подобар лек против кашлање и болки во грлото отколку современите лекови

Истражување: Медот е подобар лек против кашлање и болки во грлото отколку современите лекови - Работник
384views

Според новата студија која е сеуште во преглед, се посочува дека медот е подобар за лекување на болки во грлото, назална конгестија и кашлица отколку вообичаените лекови, вклучително и антибиотици.

Медот традиционално се користи илјадници години за да се ослободат овие симптоми и се покажа дека има антибиотички својства. Исто така, може да помогне во зараснување на раните, бидејќи неговата висока вискозност создава заштитна бариера која спречува инфекции.

Advertisement

Медот е ефтин, лесно достапен и нема скоро никакви несакани ефекти, пишува Sky News.

Сепак, до денес, не е направена посеопфатна научна анализа за нејзината ефикасност како лек за инфекции на горниот респираторен тракт (УРТИ).

Advertisement
Advertisement

„Бидејќи повеќето УРТИ се вирусни, препишувањето антибиотици е неефикасно“.

Научниците од универзитетот Оксфорд разгледаа бази на податоци за релевантни студии споредувајќи ја ефективноста на медот или препаратот со мед и стандардните современи лекови, како што се антихистаминици, експекторанси, олеснувачи на кашлица и лекови против болки.

Тие ги анализираа резултатите од 14 клинички студии во кои учествуваа 1761 луѓе од различни возрасни групи. Се покажа дека медот е поефикасен од вообичаените лекови, особено при намалување на кашлицата.

Две студии покажаа дека симптомите траеле еден до два дена пократко кај оние учесници третирани со мед.
Авторите на студијата за преглед напишале во списанието „BMJ – Evidence based Medicine“ дека „инфекциите на горниот респираторен тракт се најчеста причина за препишување антибиотици“.

„Бидејќи повеќето УРТИ се вирусни, препишувањето антибиотици е неефикасно и несоодветно“, рекоа тие, заклучувајќи дека „медот е ефтин, достапен и ослободен од штетни несакани ефекти“.

Исто така, научниците кои направиле прегледна студија предупредуваат дека не сите производи од мед се идентични и еднакво ефикасни. Тие забележаа дека само две анализирани студии вклучиле контролна група на плацебо и дека е потребно понатамошно истражување за да се извлечат заклучоци.

Извор: intex.hr

Advertisement