- Advertisement -
Занимливости

Италијанците може да се разведат онлајн додека трае корона-кризата

153views

Пандемијата на Ковид-19 влијае на сите аспекти од животот, па карантинот во Италија го зголеми и бројот на оние што чекаат за развод до толкава мера што не можат да се решат со редовна постапка пред судија, па некои судови се одлучија на развод преку интернет.

Судовите се преполни со барања за развод, па некои италијански градови, Торино, Верчели, Верона, Монца, одлучија да донесат пресуда за развод и да ја испратат до заинтересираните страни по електронска пошта. И така, барем за сега, во вонредна ситуација, озаконет е и развод „онлајн“.

Advertisement

Во Италија, според податоците на Институтот за статистика, годишно се разведуваат околу 350 илјади луѓе, а за конечна одлука, дури и во нормални околности се чека долго. Откако во 2015 година во Италија е донесен закон за „брз развод“, ситуацијата е подобрена. По донесувањето на законот за „брз развод“, нагло се зголеми бројот на барања за развод, од 50 илјади на 80 илјади, за да се стабилизира во последните години на 90 илјади барања за развод годишно.

Се уште нема податоци за тоа колку ќе влијае карантинот, или ќе им на двојките да донесат одлука дека не можат повеќе да живеат заедно. Весникот „Авенире“ наведува дека новата мерка, „развод онлајн“ може да поттикне многумина побрзо да се одлучат на тој чекор, а се спомнуваат и некои судови кои веќе заговараат „развод онлајн“ да продолжи и после пандемијата на коронавирусот.

Advertisement

Законот за развод во Италија беше донесен во 1970 година и покрај противењето на тогашните моќни христијански демократи. Дури и денес, потребно е околу една година за две лица конечно да се разведат, а процесот чини од 800 до 2.000 евра по човек.

Извор: Лидер

Advertisement