МагазинНовости

Како треба да се трошат парите?

   Време за читање 3 минути

Дали сте од оние луѓе кои отсекогаш мислеле дека заработката е „напорниот дел“ и дека „сè е лесно“ само кога имаме доволно пари?

Ако не спаѓате во таа група, тогаш овој текст можеби не е за вас, бидејќи најверојатно знаете повеќе за парите и разбирате како функционираат од повеќето луѓе. Меѓутоа, доколку не сте во оваа компанија, тогаш ве советуваме да прочитате до крај.

Поентата на следната приказна е дека управувањето со пари не е лесно. Заработувањето пари (дури и некои поголеми суми) не мора да биде тешко само по себе, ако имаме редовна и пристојно платена работа. Но, неволјите настануваат кога ќе сфатиме дека имаме пари, но дека и покрај тоа секогаш некако ни недостасува одредена сума пари.

Ова е ситуацијата кога колоквијално велиме „не знае да троши“.

За да не бидете вие ​​тој на кој постојано му недостигаат пари, ајде да научиме како да ги трошиме нашите тешко заработени пари.

Искористете го максимумот од вашите пари

Овој совет првенствено се однесува на мали, секојдневни работи. Ако продавницата „А“ има поевтини работи од продавницата „Б“ која е поблиску до вас, тогаш добро е секојдневното пазарење во продавницата „А“. Малку ќе пешачите, што е здраво, ќе заштедите пари, а ако редовно го повторувате – по шест месеци или една година, ќе имате малку позначајна сума што сте успеале да ја издвоите „настрана“, пренесува Каматица.

Не позајмувајте од други

Секогаш обидувајте се, ако е можно, да се снајдете некако со парите што се ваши. Кредитите обично претставуваат добра финансиска инјекција, но на долг рок тие значат дека ќе имате повеќе трошоци, а со тоа и помалку пари.

Ако навистина треба да позајмите пари од некого, тоа нека бидат членови на семејството или пријателите, од кои можете да добивате „бекамати“ кредити. Секоја друга опција, која ќе ве доведе до тоа постојано да живеете на кредит или да бидете во минус – не треба да биде опција што ја разгледувате.

Користете само банкарски производи што ги разбирате

Потрудете се да разберете како „функционираат“ сите банкарски производи. Не е толку тешко, а штом ќе го разберете принципот, нема да имате проблем да користите кредити, кредитни картички, дозволен минус.

Бидете умерени – дури и кога штедите

Не треба да претерувате во ништо, вклучително и со заштедите. Како што не треба да ја бркате секоја можност да заработите пари, не треба да ја бркате ниту секоја заштеда. Претерувањето и во двата случаи може да создаде непотребна нервоза и проблеми кои парите не можат да ги решат.

Затоа, бидете умерени во трошењето и не кратете за секој дeнар.