МакедонијаПравдаСветот на работникотСиндикат

Конечно пресуда за сузбивање на криминалот наненесен на синдикатот во ЕЛЕМ, после долги судски процеси

   Време за читање 1 минута

Потребна ли е постапка за утврадување на одговорност?

Синдикалната организација на АД ЕЛЕМ – РЕК Битола при Самостојниот синдикат за енергетика, рударство и индустрија – ССЕРИ на својата веб страна објави дека после долги години судски процеси и судски лавиринти, судиите се одважиле и пресудиле по закон, во корист на ССЕРИ.

„Ова е само уште еден доказ за незаконитото работење на Работодавачот и постапување спротивно за Законот за работни односи-ЗРО , работодавачот постапува спротивно на ЗРО со фаворизирање на еден „жолт“ синдикат, Работодавачот постапува спортивно на ЗРО со скратувањето на слобода при синдикалното организирање и членување во синдикат“, пишуваат од сидникалната организација на АД ЕЛЕМ на нивната веб страна.

Тие истакнаа дека со оваа пресуда се надеваат дека работодавачот ќе се одважи и ќе овозможи дејствување на нивниот синдикат, синдикатот на ССЕРИ, ќе постапи согласно Законот за работни односи со овозможување на услови за нормално функционирање согласно колективниот договор.

„Ова е една убава вест и убава најава за разрешување на многу нејаснотии кои се појавија околу синдикализмот во изминатиот период кај многумина, годината во која се надеваме конечно ќе ја оствариме целта, цел за слободно изразување ,слободно дејствување , зголемени работнички права, подобра и безбедна работна средина“, наведуваат од синдикатот.

Во прилог ви ја прикажуваме пресудата: