ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Крајот на годината е последниот рок за исплата на К-15

   Време за читање 1 минута

Крајот на годината е законскиот рок кога фирмите и работодавачите имаат обврска да исплатат регрес за годишен одмор, или кај нас познат како К-15.

Минималниот износ кој треба да се исплати за К-15 изнесува околу 14.700 денари (тоа е 40 % од просечната плата во последните 3 месеци) додека максималниот износ може да достигне 100 % од просечната плата, или нешто над 36.850 денари.

Според нашиот Закон, право на К-15 има секој вработен со најмалку шест месеци непрекинат стаж кај работодавецот, без разлика разлика на тоа дали е на определено или неопределено време.

Значајно е да се каже дека оваа година, за првпат К-15 од 10.000 денари добиваат и 138.000 врабтени во јавниот сектор, aа некои сектори како полицијата, здравството, образованието, јавните претпријатија веќе исплатија К-15 за своите вработени.

Од следната година висината на К-15 во јавниот сектор ќе биде 30 отсто од просечната плата, односно околу 13.000 денари.