- Advertisement -
МакедонијаПравдаСветот на работникотСиндикат

КСС повторно ги ПОВИКУВА сите работници за примена на мерките за заштита на работно место во време на пандемија

396views

Поради големиот број на активни случаи на лица инфицирани со вирусот Ковид 19, како и големиот број на новозаболени на дневна основа, КСС се обраќа до сите работници за примена на мерките за заштита на работно место во време на пандемија, соопштија од КСС.

ЗОШТО СМЕТАМЕ ДЕКА Е ОВА ВАЖНО?

Advertisement

Пред се, доколку е загрозено здравјето на работникот, загрозено е и работното место, а со тоа и целата компанија. Свесни сме дека се наоѓаме во неизвесен и кризен период каде работникот е изложен на можна инфекција од Ковид-19 а со тоа и ширење кон останатите колеги. Затоа повторно апелираме за зголемување на свеста кај секој работник дека навистина неговото здравје е важно, како за себе, своето семејство така и за сите колеги и целото општество, посочија од КСС.

“Оваа пандемија покажа колку е изложен на удар системот на безбедност и здравје при работа и колку лесно и брзо може да се шири вирусот преку работните места”, велат од КСС.

Advertisement
Advertisement

Во продолжение на овој апел потсетуваат на основните мерки кои веќе се објавени во јавноста:

– Мијте ги рацете често, користејќи сапун и вода, подолго од 1 минута, внимавајќи да ги опфатите сите делови од дланката и прстите;

-Внимавајте да воспоставите физичка дистанца од 2 метри;

– Избегнувајте близок контакт со болни лица или лица кои се вратиле од патување од земја со висок или среден ризик;

– Користете средства за дезинфекција или алкохолни марамчиња;

– При кашлање или кивање покријте ги носот и устата со марамче за еднократна употреба и веднаш потоа фрлете го на безбедно место. Доколку немате марамче, покријте ги носот и устата со рака свиткана во лактот.

Потенцираат дека не секаде уредно се применуваат мерките за заштита од зараза и токму поради тоа последните резултати од тестирањата на вирусот Ковид-19 се покажаа голем број на позитивни на истиот вирус.

“Сведоци сме дека овој вирус зема голем замав на светско ниво и затоа потребна е заедничка одговорност и спроведување на мерките за заштита од заразни болести потенцирајќи дека СИЛАТА е во заедничкото дејствување со цел прекинување на ширењето на овој разорен вирус”, порачаа од КСС.

Advertisement