- Advertisement -
МакедонијаСветот на работникотСиндикат

КСС преку кампања порачува: Да се заштитат правата на работнците во ек на пандемија

КСС преку кампања порачува - Работник
211views

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС продолжува со кампањата „Да се слушне гласот на работникот“.

Денеска од КСС на фејсбук објавија пост со кој порачуваат да се заштитат работниците од пандемијата, со оглед на тоа дека многумина од нив се заразени, а пример за тоа се текстилните фабрики во Штип и Свети Николе.

Advertisement

Од КСС порачаа дека секој работодавач е обврзан да преземе мерки за заштита на безбедноста и здравјето на работниците, па и доколку е потребно привремено да се сопре работата, за да се прекине ширењето на вирусот.

Тие претходно во неколку наврати излегоа со свои предлог мерки за заштита на работниците од пандемијата, но истите не беа имплементирани или пак делумно беа имплементирани во некои сегменти, што резултираше со голем број на заразени работници.

Advertisement
Advertisement

КСС беше и еден од иницијаторите вирусот Ковид – 19 да се прогласи за професионално заболување, предлог којшто го даде и Европската Конфедерација на синдикати – ЕТУК

Advertisement