- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Лукаревска: 245 фирми зеле субвенции, а не ги исплатиле вработените за ноември

375views

Заклучно со 31 декември 2020 година, 245 работодавачи кои добиле финансиска поддршка од државата за исплата на плати за ноември во износ од 12 милиони 298 илјади 833 денари не им исплатиле плата на 782 вработени.  

Управата за јавни приходи, како што изјави на денешната прес-конференција директорката Сања Лукаревска им испратила опомени, со рок тоа да го сторат во рок една недела. Во спротивно ќе следи присилна наплата, односно, блојада на нивните трансакциски сметки и префрлање на средства на сметките на работниците и на УЈП.

Како што соопшти Лукаревска, овие компании се од три града: Скопје – 73, Тетово-21 и Гостивар – 10.

Од нив 43 се занимаваат со трговија на мало со вкупно 84 вработени, 37 се фирми за подготовка на оброци и пренос на храна кои не исплатиле плата на 108 вработени и 22 фирми за транспорт со вкупно 127 вработени.

Согласно Законот за финансиска поддршка во услови на здравствена криза, за компаниите кои за октомври, ноември и декември зеле државни субвенции, а не им исплатиле плати на вработените, следат глоби и тоа: од 500 до 1 000 евра на микро – правно лице, од 500 до 2000 евра за мало правно лице, од 1 000 до 6 000 евра за средно и од 1 000 до 10 000 евра за голем даночен обврзник.

Според Лукаревска се работи за 125 компании кои не ги исплатиле работниците за еден, два или за сите три месеци и за нив до ОЈО се поднесени пријави за кривично гонење.