Правда

Министерство за политички систем скроено за политички цели

64views

Партиски вработувања за партиски членови, коишто се производ на политички договори што секогаш се случуваат пред и по изборите внатре во коалициите на македонските и албанските партии.

Вака ја коментира политикологот Соња Стојадиновиќ улогата на Министерството за политички систем во системот на државата. Според неа, значаен дел од надлежностите на ова министерство се преклопуваат со надлежности на други агенции и комисии кои и претходно постоеле.

– Ние не сме огромна држава како Франција или Русија за да имаме министерство за политички систем, кој е тој политички систем којшто треба да се регулира со едно цело министерство? Друга работа е што толкавиот број вработени е неколкупати поголем од едно просечно министерство. Министерството не е транспарентно, никаде не беше ни објавено објаснување каква е потребата од толкав број вработувања и што ќе регулира тоа. Ако се регулираат односите меѓу заедниците, ние имаме агенции и комисии кои од многу поодамна ги регулираат тие работи. Ова е само создавање уште еден мастодонт, непотребен министерски, за нешто што народот го нарекува ’претурање од шупливо во празноʻ, вели Стојадиновиќ.

Повеќе на Самопрашај.мк