ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Нарачките за облека и обувки намалени, компаниите отпуштаат работници

Нарачките за облека и обувки намалени - Работник
214views

Поради пандемијата се намали потребата и побарувачката за облека и обувки во светот. Тоа влијаеше врз намалување на нарачките и производството на домашните компании од текстилната и кожарската индустрија. На почетокот на пандемијата домашните компании успеаја да ги намалат негативните влијанија од кризата и да го одржат бројот на вработени со производството на заштитни маски, но сега имаат сериозни финансиски тешкотии. Направените анализи покажуваат дека новиот пакет-мерки, односно Законот за финансиска поддршка на плати, нема да биде корисен за овој сектор, бидејќи нарачките се топат, а фирмите отпуштаат работници.

Повеќе на вечер.прес.мк