- Advertisement -
Правда

Најмладата жена градоначалник во австралиската историја избрана во Градот Витлесија во Викторија

Најмладата жена градоначалник во австралиската историја избрана во Градот Витлесија во Викторија-rabotnik
278views

Австралиска студентка во Викторија стана најмладата жена што некогаш била избрана за градоначалник на австралискиот совет.  Емилија Лиза Стерјова беше избрана за градоначалник на градот Витлесија во четвртокот вечерта на 22-годишна возраст.

Стерјова, која студира право и меѓународни односи на универзитетот Ла Тробе, стана советник на 19 години.

„Се надевам дека ќе ги инспирирам другите млади луѓе да сфатат дека возраста не е пречка“, рече таа.

„Се надевам дека жените сфаќаат дека нивниот пол е предност, а не неповолна положба. Сакам да инспирирам, да предизвикувам и да создадам позитивна промена “.

Како градоначалник, таа планира да биде домаќин на младински форум, да развива спортски објекти во областа на Мернда и да прифати технологија во работењето на советот.