- Advertisement -
Наука

На градилиштето во Винковци, археолозите изучуваат античка келтска населба

На градилиштето во Винковци, археолозите изучуваат античка келтска населба - Работник
278views

На градилиштето на идната станбена зграда на улицата Матије Гупца во градскиот округ Ервеница на Винковци, археолозите од градскиот музеј „Винковци“ веќе два месеци истражуваат келтска населба, еден од двата вакви локалитети во Винковци, а истражувањето резултираше со интересни откритија.

Според раководителот на истражувањето, археологот Маја Кржаниќ-Шкриванко, ова е исклучително интересно археолошко истражување затоа што за прв пат, со оглед дека станува збор за долга станбена зграда, на археолозите на Винковци им беше дадена можност да истражуваат во длабочина.

Advertisement

„Наидовме и во римската архитектура“

„Имаме работено на оваа улица многу пати, но секогаш само во оној дел каде инвеститорите градат нешто, а тоа обично се куќи на самата улица. Никогаш не сме поминале длабоко до реката Босут, од каде што сега сме практично само десет метри. Од Ервеница имаме податоци за археолошките откритија од крајот на 19 век кога нашиот познат археолог и директор на Археолошкиот музеј во Загреб, Јосип Бруншмид од Винковци, во своето славно дело Колонија Аурелија Цибала: Винковци во античко време пишувале за наодите на римската архитектура од оваа област „ , рече Маја Кржаниќ-Шкриванко.

Advertisement
Advertisement

Според неа, истражувањето покажало сосема поинаква ситуација од онаа откриена при истражување на куќи на улица во 90-тите години.

„Во првата сонда, наидовме на згради кои не беа уништени со подоцнежните работи, а кога станува збор за праисториски откритија, имаме најмногу откритија од времето на Доцно железо доба. Најдовме куп римски светилки и јајце, целосно зачувано, што е исклучителна реткост “, вели овој археолог.

Тој забележува дека, иако Ервеница првенствено е наведена како археолошка населба на културата Вуједол, на местото не се пронајдени откритија од времето на таа култура.

Студијата на локацијата ќе трае до крајот на јули

„Обично копаме 100 квадратни метри, што е големина на куќите што се градат овде. Сепак, кога ќе добиете површина од 800 метри квадратни, можете да кажете многу повеќе затоа што добивте многу поголем сегмент од населбата. Пронајдовме многу керамика, неколку стотини килограми т и цели садови.

Станува збор за грнчарија направена на грнчарско тркало по кое се познати и Келтите, иако откривме и грнчарија направена со рака, која е поврзана со постарата популација на железното доба со која се поврзуваат Келтите по пристигнувањето во оваа област. Имаме и железен нож, секири, разни алати, така што овој дел очигледно беше еден вид земјоделска населба “, вели Маја објаснувајќи дека ова е историски период од крајот на 4 век пред нашата ера до доаѓањето на Римјаните од 12 до 7. години пред Христа.

Извор: Index.hr

Advertisement