- Advertisement -
Наука

На крајот од последната ледена доба на Антарктикот мразот се повлекувал со брзина од 50 метри дневно

526views

Ледените плочи на Антарктикот се повлекувале со брзина од 50 метри на ден кон крајот на последната ледена доба, што е десет пати побрзо отколку денес, заклучија британските научници.

Проучувајќи ги моделите од гребените од морското дно околу Антарктикот, истражувачкиот институт „Скот Полар“ и Универзитетот во Кембриџ пресметале со која брзина се повлекувал мразот пред околу 12.000 години, во текот на последната ледена доба на Земјата.

Advertisement

Институтот „Скот Полар“ е центар за истражување на поларните подрачја и глациологијата во целиот свет. Резултатите покажале дека на некои места мразот се топел и со брзина поголема од 10 километри годишно, односно топењето се одвивало 10 пати побрзо од максималната набљудувана брзина во последните неколку децении.

Повеќе прочитајте на факултети.мк 

Advertisement
Advertisement