- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаПравдаСветот на работникот

Невработеноста намалена за 0,2 отсто во третиот квартал од годината

Невработеноста во Македонија - Работник
128views

Бројките покажуваат дека активното население во овој квартал изнесувало 941136 лица, од кои вработени се 785561 лице, а невработени 155575 лица. Во претходниот квартал активното население броело 964248, вработени биле 799546 лица, а невработени 159623 лица.

Меѓу невработените кај категоријата од 25 до 49 години стапката на невработеност е 16,1 отсто, додека кај оние од 50 до 64 години 12,6 отсто.

Меѓу невработените имаме околу 3000 лица без образование.

Сектори каде имаме најголем број вработени во третиот квартал се преработувачката индустрија со 154842 лица и трговијата на големо и мало 114.336 лица

Извор: Лидер