Николоски: Мора да се стави акцент на порастот на реалните плати за да се спречи егзодузот на работниците

Каква е моменталната состојба на пазарот на труд, што значи функционалната неписменост и што треба да се направи за да невработените станат функционално писмени, како да го сопреме егзодусот на работоспособното население, се дел од прашањата на кои во седмата епизода на Работник Поткаст разговараме со профсорот Димитар Николоски од Економскиот факултет при Универзитетот „Св. Климент Охридски“.

Со оглед на тоа дека оваа епизода е малку подолга, ценејќи го вашето драгоцено време, денеска ќе го емитуваме првиот дел од поткастот, каде зборуваме токму на горенаведените прашања.

 

 

Бобан Илијевски е главен и одговорен уредник на порталот Работник и е еден од ретките новинари во Македонија специјализирани за областа на работните односи.

Бобан Илијевски

Бобан Илијевски е главен и одговорен уредник на порталот Работник и е еден од ретките новинари во Македонија специјализирани за областа на работните односи.