ЕкономијаМакедонијаНовости

НУК: Владата до денес донесе само една одлука во која воопшто угостителите и угостителските работници не беа опфатени

   Време за читање 1 минута

Независната угостителска комора по одлуката за донесени измени и дополнувања на Одлука за превентивни препораки, времени мерки, наредени мерки, наменски протоколи, планови и алгоритми за постапување за заштита од КОВИД-19, на 30-та Седница на Владата од 15ти Декември 2020 година според кои се ограничи работата на угостителските објекти наместо до 21 часот да биде до 18 часот во периодот до 21 Јануари побара од Владата за истата да донесе веднаш и нов економски сет мерки на финансиска помош и поддршка со кои ќе помогне на угостителите во намалување на загубите и штетите кои се нанесени со оваа одлука, a со продолжување на мерката за субвенција на плати ќе допринесе да се задржат во целост сите угостителски работници во угостителската индустрија за времетраење на пандемијата Ковид-19

Изминатиот период Независната угостителска комора здружена со повеќе македонски здруженија континунирано благодарение на објективноста на информирање на медиумите ја информираше јавноста, угостителите и угостителските работници за проблемите и загубите во кои се најде целокупната угостителската индустрија под притисокот со одлуките на Владата по препорака на Комисијата за заразни болести за ограничување на работното време и посебните препораки и протоколи за работа на угостителските објекти во време на пандемијата Ковид-19.

Како резултат на нашата работа претставници на Владата уште во месец Декември најавија петти сет економски мерки на финансиска помош и поддршка со кои посебно ќе биде опфатена угостителската индустрија од кои мерки Владата до денес донесе само една одлука во која воопшто угостителите и угостителските работници не беа опфатени.