- Advertisement -
НовостиПравда

Од утре на сила новите рестриктивни мерки кои ги усвои Владата

Рестриктивни мерки- Работник
180views

Од утре стапува на сила новиот пакет на рестриктивни мерки кои ги усвои Владата на предлог на Комисијата за заразни болести.

Новиот пакет мерки кој ќе важи до 21 јануари, има за цел да  избегне зголемување на бројот на заболени од ковид 19 во престојниот период на празници.

Со новите мерки е предвидена реорганизација на работното време на угостителите и тие од утре ќе затвараат во 18 часот, наместо до 21 часот како што беше до сега. На сила останува забраната за собири на јавни места и се апелира до единиците за локална самоуправа да го засилат надзорот за почитување и спроведување на оваа мерка.  

Забрането е групирање по плоштади за дочек и прослава на Новата година како и секаков вид на собири во периодот на празниците, а хотелите ќе треба  да ги затворат своите ресторани по 21 часот. Забрана за собири на отворено и ограничен број постетители во затворен простор со задолжително носење на маски ќе важи и за празнување на  верските празници кои следат.

– Апелираме и препорачуваме да нема домашни собири за празниците. Да празнуваме одговорно заради сите нас – порача министерот д-р Венко Филипче.

Извор: Сител