ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Платите мора да растат за да се спречи егзодусот на работна сила

   Време за читање помалку од минута

Платите и во јавниот и во приватниот сектор мора да продолжат да растат за да се спречи егзодусот на работна сила, децидни се работодавците и синдикатите. Само за една година, 12.200 градежни работници заминале од земјава, а слична е состојбата и во секторите угостителството и туризам. Експертите велат дека ова е загрижувачки податок, со оглед на фактот што токму лани беше постигнат договор за зголемување на платите на вработените во јавниот сектор. Според нив, платите треба да продолжат да растат, оти зголемувањето на цените на храната веќе го изеде последното зголемување од 10 отсто. Освен минималната, потребно е зголемување и на останатите плати во приватниот и во јавниот сектор.

Повеќе на Вечер.прес