- Advertisement -
ПравдаСветот на работникот

Подолг годишен одмор и посебна заштита: Еве ги вашите права ако работите ноќна смена

Подолг годишен одмор - Работник
239views

Работодавачот, кој користи редовно работници за ноќна работа е должен да ја извести инспекцијата на трудот. Од аспект на заштитата при работа, работата ноќе претставува тежок и неповолен услов за работа, и затоа тој претставува посебен услов за работа и како таков треба да биде утврден во договорот за вработување.

Работникот има посебни права кога работи ноќно време:
– Работникот кој работи ноќе барем три часа од својата редовна дневна работна обврска, односно работникот кој одработува ноќе третина од полното работно време од својата годишна работна обврска, има право на посебна заштита за ноќна работа, пишува Скопје24.

Advertisement

Целосниот текст прочитајте го тука

Advertisement

Advertisement
Advertisement