ЕкономијаМакедонијаНовости

Просечна плата во Европа стигна до 7.000, во регионот 2.000, а ние не можеме да дојдеме ни до 1.000 евра!

   Време за читање помалку од минута

Од поранешни југословенски републики сме на последно место според висината на просечната плата, а ние сме и на дното во регионот каде што просечната плата во некој земји достигнува 2.000 евра.

Во Европа просечните плати стигнуваат до 7.000, во регионот до 2.000, а во Македонија не можеме да дојдеме ни до 1.000 евра. Од Сојузот на синдикати на Македонија велат дека и според просечната и според минималната плата сме последни во регионот. Ако порано бевме на петто место, в седумте поранешни југословенски републики, сега сме на седмо место според висината на просечната плата. Највисока плата има Словенија каде што изнесува над 1.500 евра, а најниска Македонија со 700 евра.

Повеќе на Vrabotuvanje.com