Правда

Протест против загадениот воздух во пет балкански земји

   Време за читање помалку од минута

Еколошки организации во 5 балкански земји ќе одржат заеднички протест против загадениот воздух на 28-ми февруари.

Граѓаните во 9 града од Западен Балкан ќе излезат на улиците во солидарност во борбата против загадувањето.

Скопје, Белград, Приштина, Призрен, Подуево, Подгорица, Сараево, Зеница и Бања Лука се подеднакво погодени од загадувањето и сега се „наши браќа и сестри во оваа кауза“, велат организаторите.

Тие ги повикуваат граѓаните во овие земји да застанат против одлуките на владите и политиките што овозможуваат загадување на воздухот.

„Балканот сака чист воздух!“, велат организаторите.