- Advertisement -
ЕкономијаИнтервјуаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Проф. Неновски: Вакцинирањето ќе го зголеми оптимизмот кај стопанствениците, но доколку не се стабилизира здравствената криза, состојбите ќе се влошат

Проф. Неновски: Вакцинирањето ќе го зголеми оптимизмот - Работник
135views

За професорот Томе Неновски почетокот на вакцинацијата е позитивен сигнал и  пред се причина за оптимизам кај  стопанствениците и воопшто кај цекокупното население.

„Постепеното намалување на здравствената неизвесност и стравот за тоа што може да се очекува во блиска иднина на „заразно-вирусен план“, би требало постепено да ја засили и активноста на економските субјекти на планот на потрошувачката како замаец на прозводствените/услужните дејности на стопанството“, вели Неновски во интервју за „Локално“.

Внимателен во проценките сепак предупредува дека состојбите во економијата можат дополнително да се влошат доколку не се стабилизира здравствената криза.

Коментирајќи го  зголемувањето на задолжувањето на државата како круцијален проблем го посочува фактот дека парите обезбедени на овој начин не се користат за реализирање на капиталните инвестиции.

Повеќе на Локално.мк