ПравдаСветот на работникот

Се плашат ли владата и газдите на текстилните фабрики од социјализмот?

   Време за читање помалку од минута

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот.

Без работник, нема производство, а уште помалку профит.

Во Македонија текстилната индустрија генерално шие за светските брендови C&A, H&M, Garry Weber, Olymp, Casa Moda, како и за германската армија. Со плата законски гарантирана од 14 илјади денари, но во реалност помала, со многу пријавени и непријавени случаи на експлоатација, неисплата на К-15, поттикнување на сива економија со исплата на половина плата на сметка, а другата во плико, неплатени празници, викенди, македонската текстилна работничка многу наликува на текстилните работнички од Азија. Барањата на кластерот на работодавачи се судираат со реалната слика за животот на текстилната работничка, пишува МКД.

Целосниот текст прочитајте го тука