- Advertisement -
Занимливости

Смртта на пчелите во Кикинда – на што се сомневаат пчеларите?

Смртта на пчелите во Кикинда - на што се сомневаат пчеларите? - Работник
229views

Труењето повторно ја загрози сезоната во пчеларистите на Кикинда. Откриен е еден вид отров кој уништи 36 пчелни фарми, но тие не се одговорните. Ситуацијата се повторува од година во година, а се повеќе одгледувачи се откажуваат од пчеларството.

Иван Путник од селото Вицаид кај Кикинда повеќе од три децении се занимава со пчеларство и во моментов има околу 230 сандаци. Порано имаше многу повеќе, но смртта на пчелите се случува во регионот Кикинда веќе шест години, кога сите одгледувачи претрпуваат големи штети.

Advertisement

Ситуацијата е слична и оваа сезона, но не како минатата година, кога беа изгубени близу 1.700 пчелни колонии. Сега, голем дел од родените пчели умреле, а забележителен е помал број на роеви пред сандаците.

„Сега тоа е само 10 проценти од пчелите што треба да бидат тука. Овие се млади пчели кои сега се ловат. Тие играат пред нив, тие не носат ништо“, објаснува Иван Путник.

Advertisement
Advertisement

На северот на Банат, повеќе од 500 пчелари и одгледувачи, по неколку неуспешни сезони, веќе не ги пријавуваат случаите на труење кај властите.

„Секогаш кога ќе дојде сезоната на сончоглед, која во основа е единствено безбедно пасиште во цела Србија, наместо да ни помогне, да нè турка напред, ќе нè погребува до следната година и така натаму со години“, вели Саша Чолак, претседател на Здружението на пчелари на Кикинда.

Масовната смрт беше предизвикана од употреба на пестицид „фипронил“, чие користење е забрането во Србија веќе осум години, но некои земјоделци сè уште прскаат со него. Се проценува дека околу 50 милиони пчели починале во околината на Кикинда.

„Кога започнав со пчеларство, извадив 80 килограми сончогледов мед по сандак. Во изминатите шест години, мислам дека просекот е околу шест до седум килограми“, вели Колак.

Последица од труењето е и намалената побарувачка за мед од Кикинда, затоа што граѓаните се плашат дека квалитетот е нарушен.

“Граѓаните сега купуваат помалку мед заради овие труења, но можам да им кажам дека медот е со добар квалитет, затоа што пчелите нема да одат во цвет кој е отруен или кој не е за употреба. Значи, медот е здрав”, посочува Иван Путник, пчелар.

Министерството за земјоделство на Република Србија со години инвестира значителни средства со цел да ги ублажи последиците од труењето со пчели, но забележителен е помал број одгледувачи заинтересирани за продолжување на оваа работа.

Од здружението на пчелари на Кикинда велат дека тие имаат одлична соработка со полицијата, надлежните институции и инспекциите за животна средина, но оние што се официјално одговорни за смртта на пчелите сè уште не се откриени.

Извор: rts.rs

Advertisement