- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Стомнарски: Фирмите купуваат тутун по шифри, а не по правилник

Стомнарски - Работник
97views

Менде Стомнароски од Сојузот на тутунарите во емисијата 24 анализа рече дека ситуацијата на терен ен еизвесна и вишокот на тутун смета дека ќе се отклупи до среда, освен во оредени мест ако остане минимална коиличина на тутун. Годинава, откупот беше катастрофане поради ниската ниската цена.

„Цената беше ниска, фирмите самоиницијативно водедоа шифри и го купуваат тутунот по шифри, а не по правилник, па на луѓето им ја враќаа првата берба и да се дојде до оваа ситуација да се зема тој вишок. Се надеваме дека со среда ќе се зголеми динамиката и ќе се откупи.“ – вели Стомнароски.

Стомнароски смета дека вина има што во законот за тутун има пропусти кои мора да се вментнат во законот, за правилникот да се смени и наредната година да нема проблем. најголемите проблеми биле што минатата година биле склучени договори за 26, килограми а годинава тоа беше намалено на 23 милиони и тоа е голем пресек кој се одрази на самиот откуп вели Стомнароски. Фирмите им пуштиле предлог договори кои тутунарите ги отфрлија и сметаат дека тие договори не се невалидни зошто во секоја фирма има различни цени, а тие барале иста цена.