Текстилните фабрики полни со нарачки, но немаат работници!

Не е само да се добие работа, некој треба и да ја сработи. Но ние немаме ни квалификуван и обучен кадар, ни работници со желба да учат, се жали Маријана Перковска од Текстилниот кластер.

Текстилните компании што опстанаа и покрај короната и ценовниот шок на струјата имаат многу нарачки и работат со полн капацитет. Ова е добра вест за индустријата што учествува со 12,45 отсто во вкупното индустриско производство на земјата. Но, лошата е што тешко се доаѓа до работна сила, односно работа има, ама доволно работници нема.

Ангел Димитров од Организацијата на работодавачи на Македонија, кој е и сопственик на светиниколската „Мода“ вели дека капацитетот им е максимално искористен.

Повеќе тука