МакедонијаНовостиСветот на работникот

Фактор: Дали фриленсерите се отпорни на корона кризата?

Фриленсери - Работник
24views

Во време на пандемија дел од фриленсерите беа погодени од корона кризата, но некои профитираа од  оваа состојба.

Зоран Кочоски од Коузон, компанија која долги години посредува при вработување вели дека најпогодени беа преведувачите, а најмалку погодени беа оние кои работат во ИТ секторот.

„За ИТ секторот немаше турбуленции во 2020 која беше година на пандемија. Но, погодени беа преведувачите поради немање на нови проекти. Во Македонија има 4 групи на фриленсери, оние од ИТ секторот, преведувачи, истражување на пазарот на труд и човечки ресурси“, објасни Кочоски.

Извор: Фактор.мк

Фото: Pixbay

Advertisement