- Advertisement -
Македонија

Филипче: Апелирам граѓаните да останат дома и движењето да го сведат за најитни потреби

315views

Министерот за здравство , Венко Филипче , по седницата на Кризниот штаб одржува прес конференција со најновите информации за коронавирусот.

Во државата во моментот има 18 позитивни на коронавирус , од кои шестмина од вчера.

Advertisement

Министерот за здравство Филипче рече дека пациентите на Инфективната клиника , сите 15 се во стабилна состојба .

Во државата во моменто т има вкупно  14 позитивни на коронавирус , од кои шестмина од вчера.

Advertisement
Advertisement

Министерот за здравство Филипче рече дека  има 7 лица кои се тестираат на коронавирус  од  Кичево , Куманово, Тетово  , Штип , од Охрид и две родилки од Дебар, не се пред породување , но се донесени за да се направат тестови. Има околу 120 респиратори , од кои 90 во Скопје.

Целиот медицинаски персонал од јавни и приватни установи се организирани за да работат во болниците . Ќе се координираат телефонски .

Назначен е шеф на кризниот штаб во боницата во Дебар , кој ќе тргне кон градот и ќе ја организира работата таму. Болницата во Козле ќе се опреми за да прими евентуално болни деца.

Во Дебар и Центар Жупа сосотојбата е стабилна без инциденти .

Во врска со затворањето на моловите , Филипче појасни дека ќе работат во нив само продавниците за прехрамбени производи и аптеките , а отворените молови ќе продолжат со работа.

Извор: Канал 5

Advertisement