НовостиСветот на работникотСиндикат

Форум за бипартитен социјален дијалог: КСС за првпат со свој учесник

   Време за читање помалку од минута

На 21 и 22 ноември во Марсеј се одржува Форумот за социјален дијалог 2023 година на Унијата на земјите од Медитеранот каде што Македонија е полнопрвана членка.

Форумот се одржува по петти пат, а на истиот за првпат учествува и учесник од Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија. На него се става акцент на бипартитниот социјален дијалог помеѓу синдикатите и работодавачите од Северниот и Јужниот Медитеран. 

Од Македонија, свое учество има и Бизнис Конфедерацијата чиј претставник е Миле Бошков.

Дел од темите на кои се разговара се:

  1. Социјален дијалог – размена на добри практики
  2. Зелена и дигитална транзиција
  3. Активна инклузија и ефективна социјална заштита
  4. Економска миграција
  5. Состојба на регионално регионално програмирање.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *