- Advertisement -
НовостиПравда

Царовска: Новата концепција се воведува етапно за да добиеме стабилен образовен систем

Јасмина Делчева Диздаревиќ: Треба да создадеме - Работник
127views

Новата концепција за основно образование се воведува етапно и сукцесивно, рече министерката Мила Царовска во гостувањето во А1 он.

„Влегуваме со прво одделение и сега дискутираме за шестото одделение. Секоја следна година тоа што сме го научиле од првата ќе го подобриме во втората и третата и веруваме дека во период од пет години ќе имаме стабилен образовен систем.  Со интегрирањето на предметите и по природни и по општествени науки, но и со нивно изучување преку меѓусебно поврзани теми создаваме атмосфера на учење и во исто време го движите ученикот низ осознавање на светот и се надополнува постојано со знаења“, рече Царовска. 

Министерката посочи дека ваков пристап во подобрување на образовниот систем досега сме немале, и дека се правиле корекции на делчиња од образованието. 

„Професорите и самите кажуваат дека сега за прв пат ја гледат целата слика. Одиме во едно или во две одделенија, за да можеме да постигнеме квалитет. Кога ќе речеме дека за пет, или шест години ја затвораме рамката, тогаш ќе имаме еден стабилен образовен систем“, објасни Царовска. 

И интензивните обуки на наставниците пред стартот ќе бидат фокусирани за одделенијата каде влегува концепцијата.  

„И за прв пат оваа концепција е проследена со кариерен развој на наставниците. За прв пат во наредната година тие ќе можат да бидат назначени за наставници ментори, тие најдобрите да се издвојат од настава и да може да се грижат имеплементацијата на оваа концепција да оди во квалитетна насока“, рече Царовска.