- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

ЧЕВЛАРИТЕ БЕЗ РАБОТА: Старите нарачки привршуваат, за нов абер нема

ЧЕВЛАРИТЕ БЕЗ РАБОТА - Работник
207views

Сѐ помалку работа има за чевларите. Чевларските фирми од Куманово ги привршуваат нарачките за странските партнери, а дали ќе има нови засега не знаат.

Лидија Милановска од Здружението на чевлари вели дека засега само 20 до 30 отсто од чевларите работат, а другите компании или отпуштиле дел од работниците, или тоа ќе го сторат наскоро ако состојбата со пандемијата не се нормализира. Објаснува дека производите ги пласираат на италијанскиот, германскиот и дел на холандскиот пазар и затоа се чека повратен сигнал од овие земји, дали пандемијата ќе стивне.

Повеќе на Фактор.мк