- Advertisement -
Наука

Шестото масовно истребување на Земјата не само што се случува, туку и се забрзува

562views

Биодиверзитетот на Земјата не е како што некогаш беше. Нè има сè помалку. Стотици уникатни, драгоцени видови животни исчезнале во текот на минатиот век.

Но, вака не изгледа масовното истребување, предупредуваат научниците, и тоа не е најлошиот дел.

Advertisement

Феноменот за масовно истребување во моментот на Земјата всушност се забрзува, велат истражувачите. Големото истребување на ‘рбетниците во 20 век веројатно ќе продолжи и во 21 век, само што во овој век изумирањето на стотици видови може да се случи за само неколку децении.

Повеќе прочитајте на факултети.мк 

Advertisement
Advertisement