Штрајкува ЈСП: Студенти не стигнаа на предавања, граѓани пропуштаат ден од работа и термини на лекар

Таблите со информации за возниот ред на автобуските станици ги најавуваат автобусите на ЈСП кои утрово останаа паркирани во автобазите. Главниот град за прв пат во историјата откако има јавен транспорт остана без него. Синдикалците од ЈСП најавија дека ќе продолжат со протестите сè додека не им биде исплатена платата, а граѓаните кои немаа можност да патуваат со автомобили, наместо со автобуси, заминуваат од автобуските постојки со такси или пеш. При обиколката на неколку фреквентни станици низ Скопје, редакцијата на Мета.мк сретна и многумина кои разочарани затоа што не можат да си ги завршат обврските, одлучија да се вратат дома. Сепак, некои имаат среќа да дочекаат по некој приватен автобус.

На булеварот „Партизански одреди“ утрово можеше да се забележи зголемен сообраќаен метеж од возила поради несообраќањето на автобусите на ЈСП. Низ целата сообраќајница во правец од Карпош 1 кон центарот на Скопје возилата се движеа во колона. На автобуските постојки значително беше намален бројот на патници кои чекаат автобус. Сепак, можеше да се забележи дека приватните превозници сообраќаат на линиите, но нивните автобуси како и вчера беа преполни со патници. На овој булевар сообраќаат линиите 11, 12, 19 и 22 што делумно ги одржуваат приватните превозници, така што малиот број на патници кои чекаа на станиците се качија во нив. 

Слична е состојбата и во другите населби во главниот град. Во Чаир патниците со кои разговараше Порталб.мк, велат дека автобус чекаат повеќе од половина час. Некои патници си заминуваат дома, а некои успеваат да дочекаат приватна 9-ка. Други се надеваат дека ќе се појави приватен автобус на линијата 19, која и така во изминатиов период е проблематична со одржувањето на редовен возен ред.

„Имам термин во Воена болница. Ако не дојде 19-ка нема да можам да одам на преглед, а немам пари за да одам со такси“, изјави една жена со која разговараше Мета.мк.

Друга жителка на Чаир, која до работното место патува со автомобил, изјави дека денеска за разлика од другите денови стасала побргу.

„Живеам на булеварот Христијан Тодоровски Карпош. Автобуската станица кај зградите, која обично е преполна, утрово беше празна без патници кои чекаат превоз. Работам во Центар, а на работа појдов со кола и за 15 минути стасав до работното место. Тоа е релативно брзо, бидејќи претходно ми било потребно повеќе време заради големиот сообраќаен метеж. Денеска метеж немаше“, рече жената.