НовостиСветот на работникот

Недостига персонал во угостителството во Охрид

   Време за читање помалку од минута

Професионалните кувари остануваат најдефицитарен кадар на брегот на Охридското езеро но недостиг има и од келнери, рецепционери и собарки. Во услови на одлив на квалитетна работна сила која претежно заминува во Хрватска сопствениците на рестораните и хотелите за оваа сезона ќе работат со странски работници.Професорите велат дека импровизацијата на кадар е на штета на туризмот.

Угостителите во неможност да понудат повисока плата го губат квалитетот на услугата.

Добрите познавачи од областа на туризмот сметаат дека импровизациите генерираат дополнителни проблеми  и незадоволни гости.

Извор: Сител

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *