Ковачевски: Како резултат на системските решенија од 43,2% во 2015 година невработеноста на младите сега е намалена на 28,3%

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, денеска учествуваше на настан „Социо-политичко учество на младите“ на кој беа

Прочитај повеќе

Алберт Муслиу: Заминувањето на младите има позитивен ефект, цената на трудот ќе почне да расте

Преселувањето ќе има позитивен ефект, ќе ја зголеми вредноста на работата – ќе ги натера младите да се вратат во

Прочитај повеќе

Царовска за ефектите од „Учи паметно, работи стручно“: 1.384 ученици запишани во дуални паралелки, го постигнавме очекуваниот резултат

Кампањата „Учи паметно, работи стручно“ на Министерството за образование и наука ги даде првите ефекти. За 6% е зголемен бројот

Прочитај повеќе

Сè уште голем јазот меѓу квалификациите на младите кадри и потребите на компаниите

Jазот меѓу вештините и квалификациите и неусогласеностa со потребите на пазарот на трудот, сè уште е еден од најголемите предизвици

Прочитај повеќе

Како ќе успеат постарите од 55 години да најдат работа во ера на дигитализацијa?

Последните статистики на Агенцијата за вработувања за јануари, февруари и март 2021 година покажуваат дека има зголемување на невработеноста кај

Прочитај повеќе

„Економист“: Македонија во топ 10 земји по невработеност на младите

Економскиот магазин „Економист“, објави статистички податоци според кои нашата земја се наоѓа на третото место во светот според стапката на невработеност

Прочитај повеќе

МТСП: Месечен младински додаток по 3.000 денари за сите млади вработени во производна дејност

На 164-та Седница, Владата гo утврди Предлог-законот за младински додаток, предложен од Министерстовото за труд и социјална политика. Со младинскиот

Прочитај повеќе

Масовно иселување на луѓето, државата нема стратешки план

Светска Банка објави дека над 500 илјади граѓани се иселиле од државава. Младите се разочарани од животниот стандард и си

Прочитај повеќе

Ќе се отвораат три младински центри надвор од Скопје

По повод Меѓународниот ден на млади, се одржа настан организиран од страна на Агенција за млади и спорт во Јавна

Прочитај повеќе

СОНК им изрази солидарност и поддршка на синдикати од градинките во Србија

Синдикатот за образование на Србија, Самостојниот синдикат за предшколско воспитување и образование на Србија и ГСПРС Независност, кои се три

Прочитај повеќе