Комората на сметководители бара повлекување на Законот за сметководствени работи од Собрание, а еве зошто

Наместо сфаќање на важноста која ја имаат сметоводителите, како едниствена врска меѓу државата и стопанството, продолжуваат обидите за целосна контрола

Прочитај повеќе

Државните институции да бидат партнери на претпријатијата, а не кочница на економскиот раст и развој

За да постигнеме побрзо надминување на економските последици од кризата предизвикана од Ковид 19 и истовремено да се стремиме кон

Прочитај повеќе

Ковачевски: Во 2022 година реформа во буџетското сметководство, од готовинско се преминува кон пресметковно начело

До крајот на 2022 година ќе се спроведе реформа во буџетското сметководство  и од готовинско ќе се премине на пресметковно

Прочитај повеќе

Комора на сметководители: Владата незаконски бара ревизија во компаниите кои добија државна помош

Комората на сметководители апелира сметководители да не ја доставуваат бараната документација за компаниите од ревизорската куќа „Грант Торнтон“ ангажирана од

Прочитај повеќе

Дејностите кои заедно застапуваат 40,000 луѓе бараат Владата да ги исполни нивните барања

14 месеци туристичко – угостителскиот сектор се бори со предизвиците кои ги создава кризата предизвикана од пандемијата и недоволната и

Прочитај повеќе

Лукаревска: Прифатени се барањата на сметководителите

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска во гостувањето на ТВ 21 информираше дека се прифатени дел од барањата

Прочитај повеќе

Бесими на средба со сметководителите: Заеднички ќе работиме на нов закон што ќе ја унапреди сметководствената професија

Нов Закон за сметководствени работи, којшто ќе биде во согласност со директивите на ЕУ и со европските практики во насока на унапредување на сметководствената професија, се изготвува

Прочитај повеќе

Сметководителите во економијата се како доктори во здравството: Наместо да и помогне, држава им одмага и се прави глува

Сметководителите под стрес и притисок ги подготвуваат завршните сметки и остануваат на барањето рокот 15 март да се продолжи до

Прочитај повеќе

Комората на сметководители бара Министерот за финансии да го сопре самоволието во институцијата која ја води

– Сметководствената професија е крвотокот на економијата и од нејзиното професионално и ефикасно извршување зависат сите економски процеси во општеството.

Прочитај повеќе

Итно да се преиспита одлуката да не се продолжат роковите за поднесување завршни сметки

Комората на сметководители неделава доби известување дека и покрај тоа што сметководителите се загрозени од пандемијата и не можат да

Прочитај повеќе