- Advertisement -
МакедонијаПравдаСветот на работникот

Ампева: Позитивна дискриминација меѓу мажите и жените за одење во пензија

Компанија во Штип дала 2 денари плата - Работник
266views
Позитивна дискриминација меѓу мажите и жените треба да има во однос на старосната граница за заминување во пензија. Ова е ставот на Кристина Ампева од здружението Гласен текстилец кое се бори за заштита на правата на вработените во текстилниот сектор. Според неа, жените вработени во текстилните фабрики заслужуваат бенифициран стаж и треба да се пензионираат со навршени максимум 58 години.
„Не може жена до 62 или до 64 години да биде на работно место. Посебно не во текстил каде што имате разни професионални заболувања. Не треба да се гледа на старосна граница, бидејќи голем дел од жените имаат над 40 години работно искуство и мораат плус да чекаат старосна пензија што не е фер“, вели Кристина Ампева Гласен текстилец.
 

Позитивна дискриминација меѓу мажите и жените треба да има во однос на старосната граница за заминување во пензија. Ова…

Posted by Кристина Ампева on Monday, September 14, 2020