- Advertisement -
ПравдаСветот на работникот

Антикорупциска против субвенционираното вработување по етничка основа

Антикорупциска против субвенционираното - Работник
166views

Првиот човек на антикорупциска предупредува дека државата не смее да дозволи субвенции за вработувања по етничка основа. Ивановска потенцира дека граѓаните кои бараат работа имаат еднакво право да ја добијат. Но и проектот кој антикорупцика го спореведе заедно со Траспаренси Интерешнл покажува дека речиси целото законодавство во земјава остава простор за партиски вработувања.

Според Ивановска и Тасева надеж сепак даваат најавите на новата влада за неселективна борба со непотизмот и корупцијата. Вицепремиерот кој ја доби оваа задача вели дека градење на систем без корупција ќе биде тежок и долг процес, но граѓаните тоа го заслужуваат.

Вицепремиерот Николовски најави дека од денеска во Владата ќе стартуваат состаноците со сите институции надлежни за борба со корупцијата, со кои заеднчки ќе се гради стратегијата за искорнување на овој општествен проблем.