- Advertisement -
Правда

Владата оддава признание на сите демократски чинители за напредокот на Северна Македонија нотиран во најновиот извештај на Фридом Хаус

Владата оддава признание - Работник
152views

Во објавениот извештајот на Фридом Хаус „Земји во транзиција 2020“, Република Северна Македонија е оценета како држава која забележала напредок во оценката за демократија во однос на минатата година.

Во извештајот за 2020 година се нотира подобрување во изборниот процес поради добро организираните претседателски избори и подобрување во независноста на медиумите како резултат на пообјективното и поверодостојно известување.

Advertisement

Во извештајот како позитивен пример за решавање на навидум несовладлив проблем е наведено решавањето на спорот помеѓу Грција и Северна Македонија (со медијација предводена од САД), кое на земјата ѝ го овозможи членството во НАТО и отворањето на преговорите со ЕУ.

Извештајот нотира дека напредокот на Северна Македонија е значаен и во однос на состојбите во поширокиот регион.

Advertisement

Владата на Република Северна Македонија ќе продолжи со силен интензитет да соработува со сите чинители и да создава амбиент за постојано унапредување на демократијата и слободите во нашата земја.

Владата оддава признание на сите граѓани, организации, заедници, медиуми и институции кои со своите демократски капацитети и дејствија го овозможуваат демократскиот напредок на земјата и охрабрува за уште посилен ангажман во иднина.

Извор: Влада

Advertisement